Δωρεά Βιβλιοθήκης Φοίβου Παπαγεωργίου
Φοίβος Παπαγεωργίου (1933 – 1991)
Ο Φοίβος Παπαγεωργίου γεννήθηκε και έζησε στο κέντρο της Αθήνας. Η φυσική του ευφυία του επέτρεψε, αδιαλείπτως τρεφόμενος από τον γραπτό λόγο, να ζήσει ιδιόρρυθμα αφοσιωμένος στον προφορικό.
Τα βιβλία και το τηλέφωνο ήταν η καθημερινότητά του. Οι νέες γυναίκες που διαβάζουν, οι γάτες και οι ανεκπλήρωτοι έρωτες των φίλων ήταν οι αγαπημένες του έγνοιες.
Αγαπούσε τα μαθηματικά, τη φιλοσοφία, την κοινωνική και πολιτική ανατομία, τα οικονομικά, τη λογοτεχνία του καιρού του. Τον παλαιό και τον σύγχρονο κινηματογράφο. Αυστηρής αστικής παιδείας, υπήρξε εκ πεποιθήσεως παιγνιώδης εραστής των πιο αντισυμβατικών ιδεωδών. Δεξιοτέχνης του πιάνου, του άρεσαν τα καρναβάλια στις γερμανικές μεσαιωνικές πόλεις, το καλό γαλλικό φαγητό και τα περίτεχνα κοκτέηλ.
Υπήρξε για πολλούς νέους τις δεκαετίες του 70 και του 80 ένας σαγηνευτικός μέντορας και ένα πρότυπο αστικού, α τυπικού, τρόπου φέρεσθαι, λέγειν, φιλείν και σκέπτεσθαι.
Χωρίς καμία επαγγελματική, κοινωνική ή οικονομική επιδίωξη, δαπάνησε γενναιόδωρα τη ζωή του συμβουλεύοντας και συνομιλώντας. Μοναδική του ίσως ιδιοτέλεια, η επιζήτηση της πιο γοητευτικής, της πιο πειστικής κάθε φορά σκέψης ή ανάλυσης.
Η βιβλιοθήκη ενός ανθρώπου, όσο ζεί, ιχνογραφεί τους ανεπανάληπτους περιπάτους που είναι η ζωή του. Όταν φύγει, η βιβλιοθήκη του μένει σαν μια ανεπίδοτη υπόσχεση, σαν ένα ταξιδιωτικό εισιτήριο απεριορίστων διαδρομών.
Ιστορικό της δωρεάς
Η Βιβλιοθήκη της Φιλοσοφικής Σχολής αποδέχθηκε το 2023 με ιδιαίτερη χαρά και ευγνωμοσύνη την προσφορά εκ μέρους της αστικής μη κερδοσκοπικής εταιρείας «Εταιρεία Κοινωνικού Έργου και Πολιτισμού Γεώργιος Θ. Δημητρακόπουλος και Φοίβος Παπαγεωργίου ΑΜΚΕ» (Ε.Κ.Ε.Π.) της βιβλιοθήκης Φοίβου Παπαγεωργίου, που αριθμεί 4493 τόμους -κυρίως ξενόγλωσσων βιβλίων- σε ποικίλα γνωστικά πεδία των ανθρωπιστικών και κοινωνικών επιστημών.
Μετά τις θετικές αποφάσεις των οικείων αρμοδίων οργάνων και του Πρυτανικού Συμβουλίου (2-5-2023, 41η Συνεδρίαση ακαδημαϊκού έτους 2022-2023) υπογράφηκε ιδιωτικό συμφωνητικό δωρεάς μεταξύ της Ε.Κ.Ε.Π., εκπροσωπούμενης από τον ιδρυτή και διαχειριστή της κ. Χρήστο-Εμμανουήλ Δημητρακόπουλο, και του ΕΚΠΑ διά του Πρύτανη Καθηγητή κ. Μελέτιου-Αθανάσιου Δημόπουλου. Η δωρεά περιλαμβάνει, πέραν της βιβλιοθήκης Φοίβου Παπαγεωργίου, την αναδιαμόρφωση και αναβάθμιση του κεντρικού αναγνωστηρίου της Βιβλιοθήκης της Φιλοσοφικής Σχολής με την επιμέλεια του αρχιτεκτονικού γραφείου «Α. Νουκάκης και συνεργάτες», καθώς και ένα τριετές πιλοτικό πρόγραμμα εμπλουτισμού και εκδηλώσεων, συναφών προς το ύφος και την ιστορία της δωρισθείσας βιβλιοθήκης.
Η βιβλιοθήκη Φοίβου Παπαγεωργίου περιλαμβάνει βιβλία που εκδόθηκαν έως το τέλος της δεκαετίας του 80, και καλύπτουν διάφορα πεδία αναγνωστικού ενδιαφέροντος, από τη φιλοσοφία και τις κοινωνικές επιστήμες μέχρι την λογοτεχνία, τη μουσική και τον κινηματογράφο. Τα βιβλία της είναι κατανεμημένα σε όλους τους ορόφους της Βιβλιοθήκης, ανάλογα με την επιστήμη [γνωστικό αντικείμενο/πεδίο], φέροντας στη ράχη τους μια ασημένια κουκίδα. Στα εκθετήρια του κεντρικού αναγνωστηρίου θα εκτίθεται σε μόνιμη βάση, εκ περιτροπής, μια επιλογή βιβλίων του ιστορικού πυρήνα της. Στον ίδιο χώρο ίδιο και στον ειδικά σχεδιασμένο εξοπλισμό του θα φιλοξενούνται επίσης οι προσκτήσεις και οι εκδηλώσεις των δυο προγραμμάτων που προεκτείνουν την αρχική δωρεά.
Αναδιαμόρφωση Αναγνωστηρίου - Χώρος εκδηλώσεων
Το κεντρικό αναγνωστήριο της ισόγειας χαμηλωμένης στάθμης της βιβλιοθήκης αποτελεί τον βασικό χώρο έκθεσης της δωρεάς. Η αναδιαμόρφωση αφορά στην αναβάθμιση των δύο πλευρικών βιβλιοστασίων-εκθετηρίων και στην οργάνωση του χώρου σε τρεις διακριτές ενότητες: εκθετήριο βιβλίων, καθιστικό για χαλαρή ανάγνωση και φυλλομέτρηση εκτεθειμένων βιβλίων, σταθερά πτυσσόμενα αναγνωστήρια.
Ο σχεδιασμός αποσκοπεί στην ευελιξία του χώρου προκειμένου να αποτελέσει όχι μόνο έναν ελκυστικό τόπο αναπαυτικής ανάγνωσης και μελέτης, αλλά αίθουσα εκδηλώσεων, με την εύκολη προσαρμογή των επίπλων και τη δυνατότητα τοποθέτησης πρόσθετων. Η διαμόρφωση, που αποτελεί μέρος της δωρεάς, είναι έργο του αρχιτεκτονικού γραφείου «Αντώνης Νουκάκης και Συνεργάτες».